Meny

 

 

Tyrkia

 

 

Populære feriemål

 


 

 

Faktainformasjon

 

Din ferie Arena

Helse

Kart

Klima

Valuta


 

 

Opplev Tyrkia

 

Tyrkia er et vakkert land, det har en fascinerende kultur og kan tilby det meste for sine besøkende. Her finnes eksempelvis spennende byer, nydelige strender, mange muligheter for  shopping, opplevelser og aktiviteter. Geografisk ligger landet i Midtøsten hvor størstedelen er på Lilleasia og en mindre del ligger i den sørøstre delen av Balkanhalvøya. Den asiatiske- og den europeiske landsdelen er skilt av Marmarahavet. Tyrkia grenser bl.a. til Iran  - Irak - Syria og Hellas (kart). I tillegg til dette er både Middelhavet og Svartehavet. velegnet for jordbruk. I dette området er det en utstrakt fruktproduksjon. Egèr: Området har store fruktbare sletter og mange dalområder med elver. Her dyrkes oliven - frukt - tobakk. Svartehavskysten: Fjell- og kystlandskap - fruktbart sletteland spesielt mellom byene Antalya og Alanya. Anatolia: Dette er et høyfjellsplatå hvor det finnes mange fjellkjeder. Vulkanområde. Svartehavskysten: Fjell- og bratte åser ned til kysten. Gode jordbruksområder

 

   

 

Sør/øst Anatolia: Dette er et steinete steppelandskap hvor man bl.a. finner elvene Eufrat og Tigris. Fra vannkraftprosjektet GAP har området fått en meget viktig tilgang til kunstig vanning for jordbruket. Østlige Anatolia: Dette er et område men et vakkert og brokete fjellandskap. Bøndene i området driver et utstrakt sauehold.(Ref. UD). Den europeiske delen av landet har i hovedsak steppeområder i de deler som ikke er utnyttet til jord- og skogenbruk (skogbruket utgjør en meget liten del). Fjellområdene ved Lilleasia og Svartehavet har det som beskrives som middelhavsflora med tillegg av både laurbær, bøk og eikeskog. De fleste områder i landet har er rikt dyre- og fugleliv. I Tyrkia kan man oppleve det meste av feiringer. Her feires bl.a. en 3-dagers festival i slutten av Ramadan (muslimenes fastemåned) - Kurban Bayrami som er en offerfest som feirer at Gud lot Abraham ofre en vær i stedet for sin sønn. Begivenheten markeres over hele landet ved at man ofrer en vær og kutter strupen på dyret i tidspunktet etter morgenbønnen. Deretter forberedes et virkelig stort festmåltid som igjen markerer en av landets største begivenheter.

muslimske helligdager varierer hvert år. Dette fordi islamistene følger lunarkalenderen (månekalenderen Lunar), og denne er 11 dager kortere enn den ordinære kalender. Ellers feires uavhengighetsdag 23. april - den Internasjonale kunstfestivalen i Istanbul i juni/ juli - folke- og musikkfestival i Bursa i juli og for ikke å glemme den store vannmelon-festivalen i Diyarbakir som arrangeres i slutten av september. Tyrkia er ikke bare kultur og festivaler, der et et billig land å feriere, og her finnes aktiviteter for alle og turistene som kommer hit nyter sol og varme, det drives alle former for vann- og tur og rekreasjon. Besøker man Tyrkia er man garantert å få en minne- og opplevelsesrik ferietur.


 

 

Alanya

Alanya

 

Alanya er et meget attraktivt turistområde ved den tyriske Middelhavskysten. Denne delen av landet kan tilby sine besøkende vakre strender og et fantastisk deilig klima. Byen som har litt i overkant av 100' innbyggere oppfyller alle ønsker og krav man har til en vellykket ferietur. Som et bevis på Alanya's skjønnhet beskrives det i historien at denne byen ga keiser Marcus Antonius i sin kjærlighetsgave til dronning Kleopatra. Fortsatt har en av de vakre strendene hennes navn - med Kleopartrastranden (to kilometer lang).

  Kleopatrastranden - foto:Altavista 

Her kan man som turist oppleve det meste, her kan man beskue severdigheter og her kan man virkelig slappe av i en nydelig atmosfære. Man kan få en smak av den orientalsk atmosfære i de trange bakgatene, høre bønnerop og se mannlige backammon spillere i alle aldre. I Alanya finnes festningen "Alanyas festning eller dryppesteinsgrotten Damlatas (med fuktig luft som kan være bra for astmatikere) fra ca. 1230 og den ligger på toppen av en 250 meter høy klippe over byen - trange "mystiske" gater - eksotiske shoppingmuligheter - vakttårnet Kizil Kule fra ca.1200-tallet og mye mer. Er man i denne byen må man ikke gå glipp av muligheten for en skikkelig prutehandel på eksempelvis vesker- og sko - jakker- og andre klær - og ikke minst utvalget av gull og sølv. (Sistnevnte finnes selvfølgelig i den av de besøkende såkalte "Gullgaten" eller Hükümet Cad som den heter i virkeligheten. Alanya er det naturlig nok populært med alle former for vannaktiviteter som eksempelvis vannski, seiling, vindsurfing dykking og mye mer. Her er det bare å ta utfordringen. Det fine med Byen er at her er forholdene tilrettelagt for alle aldersgrupper enten dette gjelder dagen, kvelden eller nattens aktiviteter, så uansett vil man i Alanya kunne oppleve en vellykket ferietur.


 

 

Antalya

Antalya

 

Antalya er en såkalt regionhovedstad med litt i overkant av 500' innbyggere. Dette gjør den til den største byen på den tyrkiske rivieraen. Byen er et meget populært turistmål og kan fremby alt fra opplevelser, severdigheter, aktiviteter til en avslappet atmosfære med bl.a. boulevarder omkranset av palmer sammen med trange gater med vakre hus og fine strender (eks. Lara Beach). Her finner det moderne og det gamle i skjønn forening.  Byen ligger ved foten av Taurusfjellene (med nydelige naturområder, fosser- og vannfall) helt innerst i en vidstrakt bukt og har et behagelig klima som tiltrekker mange besøkende.

Av området severdigheter er nok den antikke byen Termessos som ligger drøye tusen meter oppe i Taurusfjellene det som tiltrekker seg størst oppmerksomhet. Her finnes bl.a. et amfiteater, og mange vakre sarkofager og gravsteder. Foruten dette området så er også oldtidsbyen Perge (fra 1' fK.) verd et besøk. Her finnes bl.a. ruiner av et gammelt teater, en stadion og et romerske bad, et flott arkeologisk museum, en gammel tårnbygning, den gamle bymuren, teater, en opera og for de aktive vanparkene Aqualand og Aquapark

For de som liker shopping så er Antalya ikke noe unntak sett i forhold andre tyrkiske byer. Her finnes små og store forretninger, torg, gateselgere og boder av alle slag, her finnes moderne handlegater med mote- og merkevarer, kort sagt - her finnes alt det en shoppingturist ønsker seg. Antalya er heller ikke noe unntak når det gjelder uteliv og kan by på kveld- og natteliv på mange restauranter og barer, diskotek og nattklubber. Her finnes det meste så alt ligger tilrette for en trivelig- og minnerik ferietur til Antalya. 


 

 

Ankara

Ankara

 

Ankara (het tidligere Angora) er (som de fleste antagelig vet, hovedstaden i Tyrkia. Byen ligger midt i landet (kart) i den sentralasiatiske halvørken. Dette er en vakker by med mange severdigheter og som eksempel kan nevnes Hisar som er det bysantinske citadellet som ligger på en åstopp litt øst for den såkalte gamlebyen - Antikabir-mausoleet (med nasjonalhelten Kemal Atatürk) - Monumentum Ancyranum - Ataturk-museet - Kocatepe-moskeen og mye mer.

   

Byen er full av muligheter både når det gjeldet eksotiske opplevelser for mat og drikke, og opplevelser i forbindelse med shopping. Her kan man gjøre gode kjøp på tyrkist hådverkskunst, gull, sølv og messingvarer og ellers det som normalt finnes i de store senterområdene i en storby. Er man i Tyrkia er det nesten en selvfølge at man må besøke Ankara.


 

 

Belek

Belek

 

Belek ligger ca. fem mil øst for Antalya, og er et fint- og moderne feriemål som passer for alle. Enten man vil benytte ferien til bading- og strandliv, shoppe eller spille golf, så har Belek et tilbud til alle. Belek et et utpreget ferie- og turistområde. I Belek ligger den kjente golfbanen Antalya National Golf Course som ofte er besøkt av internasjonale spillere, men som også er åpen for allmenheten. Selv om badestranden i Belek består av grovkornet stein finnes det her tilbud om alle slags aktiviteter for både store- og små.

For den shoppingglade turist så finnes det mye spennende i Belek med bl.a. de fine shoppingsenterene Kadriye og Belek hvor man finner det aller meste, og til ganske hyggelige priser. I tillegg til å være kjøpesenter med forretninger, kafeer og restauranter så finnes det i disse i tillegg alt av nødvendige service-virksomheter som eksempelvis post, bank, apotek mm. Byen kan ellers by på fine- og moderne hotell, mange fine severdigheter (i nærområdene) og fine opplevelser for alle.


 

 

Bodrum

Bodrum

 

Bodrum er en vakker ferie/turistby som ligger på sørvestkysten av Lilleasia (kart). Byen ligger nær den kjente øya Kos i Helles og har daglig fergeforbindelse med denne i tillegg til en forbindelse med Rhodos.

Bayin  Bodrum

Byen kan by på fine strender med klart vann, en avslappende og hyggelig atmosfære, severdigheter som eksempelvis det som er igjen av den gamle greske byen Halikarnassos med amfiteater og mausoleum (250 fK.). I Bodrum kan man nyte livet med alle former for vann, tur by og festaktiviteter fra tidlig morgen til sen kveld.


 

 

Çesme

Çesme

 

Byen Çesme (som betyr: kilde - fra områdets varmekilder) er en koselig liten fiskelandsby som ligger et lite stykke vest for Izmir. Dette er et ferieområde som passer for de fleste. Her finnes både severdigheter og badestrender (lokalt- og i nærområdet) med muligheter for de fleste former av vannaktiviteter, og med en standard som tiltaler selv den mest kresne turist. For den som ikke ønsker å tilbringe hele ferien med sol- og (eks: Izmir) mange fine muligheter for shopping i både forretninger- og tyrkiske basarer av alt det som hører til på et velutviklet turistområde. Her kan man få kjøpt både smykker, tepper og alt det man egentlig ikke trenger. Dersom man blir sliten av all shopping så har Çesme mange kafeer- og restauranter hvor man kan innta både god mat og godt drikke.

 


 

 

Fethiye

Fethiye

 

Fethiye (navnet er til minne om den tyrkiske jagerflygeren Fethi Bey - byen het tidligere Telmessos) er et fint ferieområde med omtrent 30' fastboende, som ligger ca. fjorten mil sør-sørvest for Marmaris i en vik ved Taurusfjellene.

I Fethiya kan man oppleve alt fra innbydende omgivelser i de små- og  trange gatene, et besøk i det fine havneområdet med forretninger, basarer, restauranter og et yrende liv til avslappende feriedager med sol, strandliv (på kilometer lange strender - eks. på Calis-stranden) og vannaktiviteter eller besøk til en av de mange nærliggende severdigheter - eks. den såkalte "spøkelsesbyen" Kaya Köyu som har hundrevis av forlatte steinhus. Uansett hva man velger så vil garantert få mange fine opplevelser i feriebyen Fethiye. 


 

 

Foca

Foca

 

Foca (navnet betyr sel) er trivelig fiskelandsby med litt i overkant av ti-tusen innbyggere som ligger mellom to bukter ca. syv mil nordvest for Izmir. Dette er et fint feriemål for både familier- og voksne som søker noen fredfulle feriedager i et ekte tyrkisk ferie-landskap. I Foca kan man virkelig nyte livet, med med bading på den fine Haneda-stranden, seiling i buktene, slappe av på en rolig restaurant på den fine strandpromenaden eller besøke de nærliggende severdighetene som eksempelvis Efesos (antikkens middelhavsby), ruinene ved Pergamon eller ganske enkelt ta turen til storbuen Izmir for shopping og andre gjøremål. Uansett hva man velger så får man en opplevelserik ferietur til Foca. 


 

 

Içmeler

Içmeler

 

  

Içmeler er en liten, rolig og koselig ferieby som ligger litt vest (ca. fem km.) for Marmaris. Dette er et fint ferieområde som egner seg godt for barnefamilier. Her finnes bl.a. en flott, langgrunn badestrand (de beste langs Marmarisbukten) som passer for de minste. Området tilbyr alle former for vannaktiviteter, og er i tillegg et fint sted for den som liker dykking. Hotellene i Içmeler ligger stort sett ved ikke av det heftige slaget, noe som antagelig vil passe for både barnefamilier og den som ønsker en rolig ferieform. Dersom man vil ha litt liv- og røre finnes plenty men diskotek og andre festligheter i Marmaris.


 

 

Istanbul

Istanbul

 

Den vakre tyrkiske byen Istanbul (kalles av mange for Stambul) er landets største by. Den ble grunnlagt 600 fK. og ble i 330 eK. av Konstantin den store utpekt som hovedstad og da kalt for Konstantinopel.Ankara overtok som landet hovedstad i 1923. Byen ligger gografisk ved Bosporus-stredet på spissen mellom det Gylne horn og Marmara-havet (kart), og beskrives som "landets hjerte". Istanbul har i alle år vært et viktig knutepunkt både for sjø- og landtransport. Istanbul en en vakker og spennende by hvor man kan oppleve kultur- og både ny og gammel historie på sitt fineste. Istanbul var tidlig på 1100-tallet en Østens verdensmakt

     

med all rikdom samlet på et sted.  Historiebøkene beskriver Istanbul som en by med en meget turbulent historisk bakgrunn med alt i fra plyndringer, ødeleggelser og krig til et moderne samfunn. Her kan man oppleve attraksjoner som eksempelvis museet Topkapi / Seraiet som var tidligere sultanenes palass (1462)  - Hagia Sofia (Sofiakirken år 500) som fra 1453 var en moské (et museum fra 1934), dette er en vakker bygning med mosaikk og marmor - Irene-kirken (år 300) - moskeen Küük Aya sofya eller den blå moskee (fra ca. år 530).

I tillegg til det som er nevnt ovenfor vil man i Istanbul finne utallige andre vakre bygninger, arkitektoniske perler og andre severdigheter. Istanbul presenterer seg også som en moderne by og her finnes mange fine muligheter for den som ønsker shopping i forretninger, på markeder og i de små handelsbodene som ligger nydelig plassert i byens labyrinter av smug og arkader.

 

  

 

  

 

Her må man besøke Grand Bazar (som er et enormt marked) og få en virkelig opplevelse på handel og ikke minst pruting. Obs: Noen beskriver handelsformen som: Man må prute med et smil og bare på det man skal kjøpe. Man blir ikke lei av Istanbul, og i alle fall ikke før man bli utslitt etter lange dager med handel og severdighetsbesøk. Men, ikke fortvil trettheten går over når man får seg et godt måltid og noe godt drikke på en av byens utallige restauranter, fortauskafeer eller kebabhus. Her kan man i fulle drag nyte den tyrkiske matkulturen og lade opp for kvelden og nattens utfordringer på et av de mange etablisement med både kulturelle og moderne innslag. Uansett hva man finner på så er Istanbul en by man vil huske.

City Guide


 

 

Kemer

Kemer

 

  

Kemer med litt over fem tusen innbyggere ligger ca. 40 kilometer sør for Antalya, og er et rolig- og flott ferieområde som passer utmerket for barnefamilier og den som søker "stillheten" i ved middelhavets strand. Dette er et område som tidlig på sytti-tallet satset på turisme, og det har i perioden foregått en kontinuerlig utvikling. I dag finnes det moderne hotell med fine hotellområder, shopping, restauranter, og mengder av ferieopplevelser med alle former for vannaktiviteter som en selvfølge. Strandområdene i Kemer er bra selv om de fleste har rullestein / en blanding av sand og rullestein. Vannet er klart- og rent og har bl.a. fått EU's annerkjennelse - ”blå flagget” - for sin gode kvalitet. Her finnes muligheter for de fleste, og som eksempel kan nevnes sport som dykking, ridning, golf, tennis og vannparker. For den som ønsker å benytte ferien til å oppleve severdigheter, så finnes eksempelvis restene av den antikke havnebyen Phaselis med sin evig brennende ild, den antikke byen Perge med romerske bad og fjellet Olympos hvor sagnet forteller om gudenes tilholdssted.


 

 

Marmaris

Marmaris

 

Marmaris het tidligere Psykos. Dette er en fin gammel by som ble grunnlagt så tidlig som ca. år 3500 fK. Fra denne tidsperioden finnes det desverre ingen bevarte minner, men det finnes mange bygninger fra byens såkalte "nye periode" som starten med en gjenoppbygging ca. år 1525. Det er hendelser fra denne tidsperiode som har gitt byens navn Marmaris. I følge historiske beskrivelser så ble byens borg beordret oppført av Süleyman den Store. Når denne borgen var ferdig bygget var oppdragsgiveren Süleyman den Store meget missfornøyd med resultatet og ga uttrykk for sitt sinne med ordene "Mirari as" som i oversettelsen kan tydes som "drep arkitekten". Senere byens navn Marmaris.

     

Marmaris er en by med ca. 25' innbyggere. Dette er en utpreget turistby som byr på det meste. Byen har også landets største marina hvor det er plass til flere tusen båter. Her finnes severdigheter og opplevelser med alt fra gamlebyen med sine boder- og salgstorg, restauranter- og barer, promenader- og strender til naturopplevelser, båtturer og aktiviteter. Som noen eksempler kan nevnes kjente utfluktsmål som Pamukkale (bomullsborgene) som er et område med fantastiske kalsteinsformasjoner - Efesos som var en byene fra antikkens dager men som i dag er et utgravningsområde - det arkeologiske museum og ikke minst skilpaddestranden i Dalyan hvor havskilpaddene kommer for å legge sine egg.


 

 

Side

Side

 

Side er en nydelig ferieby som ligger mellom byene Antalya og Alanyamed ved middelhavet (kart). Byen kan på en måte sammenlignes med en norsk sommerby i og med at her bor det bare litt i overkant av 3' innbyggere på vintertid men dette tallet økes betraktelig i turist/sommersesongen.

 

 

 

   

 

Hit kommer besøkende fra alle steder av verden for å nyte livet ved de nydelige strendene og for å oppleve den behagelige tyrkiske atmosfæren. Side er på mange måter en historisk by. Her har det vært bosetting i nesten tre tusen år og mye av  det gamle særpreget er ivaretatt på en meget fin måte. Man kan oppleve Side i den sjarmerende gamlebyen med sine velpleiede områder hvor man finner trange gater- og smug - fine dekorative bygninger - og ikke minst boder- og små forretninger som tilbyr alle mulige slags varer til turistene. Her kan man bare vandre, slappe av, nyte det tyrkiske kjøkken og la alle inntrykk komme sigende av seg selv. Det finnes nok av severdigheter i Side og som noen eksempler kan nevnes Apollo-templet - det historiske

amfiteateret og bymuseet. Side har for turister to lange, innbydende og barnevennlige sandstrender med et klart og rent vann som har en temperatur på nesten 30 grader. Her kan man utøve alle former for vannaktiviteter og man kan drive et rent slaraffenliv. Om ikke bading og vannaktiviteter er nok så kan man oppleve det pulserende livet kveld og nattetid i byens sentrum. Uansett hva man finner på så vil man trives i Side med hyggelige mennesker, en tyrkisk atmosfære og ikke minst lave priser.


 

 

 

Kart

Kart

 


 

 

Klima

Klima

 

Tyrkia er oppdelt i sju klimasoner som også utgjør de geografiske regionene landet opererer med.

Marmara: Flate stepper og lave åser med fruktbarjord velegnet for jordbruk. Fruktproduksjon. 668 mm nedbør i snitt per år. 73 pst. fuktighet. Ekstreme temperaturvariasjon: -16,1 C, 40,5 C

Egèr: Fruktbare sletter og elvedaler hvor det dyrkes oliven, frukt, tobakk og solsikker. 647 mm nedbør i året, 69 pst. fuktighet. Temperaturvariasjon: -8,2 C, 42,7 C.

Middelhavskysten: Fjell og kystlandskap inkludert et fruktbart sletteland mellom Antalya og Alanya. 777 mm nedbør i året, 69 pst. luftfuktighet. -4,6 C , 44,6 C.

Sentrale Anatolia: Høyfjellsplatå med flere fjellkjeder. Vulkaner og snødekte topper. Hveteproduksjon og småfehold velegnede driftsformer. Varmeog tørre sommere, kalde vintre. 382 mm nedbør, 62 pst. luftfuktighet. -24,9 C , 40 C

Svartehavskysten: Fjell og åser som stuper rett ned til kysten. Rikt jordbruk, med nøtter, frukt og meieriprodukter. 781 mm nedbør per år, 72 pst. luftfuktighet. -8 C, 40,5 C.

Sør-øst Anatolia: Steinete steppelandskap med elvene Eufrat og Tigris. Varme, tørre somre. 46,4 C, -12 C på vinterstid. 576 mm nedbør i året, 52 pst. luftfuktighet. GAP-prosjektet (vann-kraft) har gitt muligheten for kunstig vanning til jordbruket som har opplevd stor reell produksjonsvekst.

Østlige Anatolia: Vilt fjellandskap, med en gjennomsnittstemeratur på 9,5 C (-43,2, 38 C). 630 mm nedbør i året. Hveteproduksjon, sauehold i fjellområdene.

 

Været i Tyrkia - I dag !

 

Antalya

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

6

7

8

11

15

20

23

23

19

15

11

8

Max. Temp.

15

15

18

21

25

30

34

34

31

26

22

17

Soltimer

149

188

223

255

326

366

397

375

321

267

198

158

Nedbørsdager

13

11

8

6

5

3

1

1

1

6

8

13

Vanntemp.

16

16

16

17

20

23

25

27

26

24

20

18

 

 

Istanbul

Jan

Feb

Mar

Apr

Mai

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Des

Min. Temp.

3

2

3

7

12

16

18

19

16

13

9

5

Max. Temp.

8

9

11

16

21

25

28

28

24

20

15

11

Soltimer

81

101

140

189

267

318

360

338

246

183

111

87

Nedbørsdager

12

11

10

8

6

5

3

4

6

7

11

14

Vanntemp.

8

8

7

10

14

19

21

23

21

19

15

11


 

 

Valuta

Generell informasjon * Helse * Valuta

 

Offisielt navn

Republikken Tyrkia

 

Areal

814 578 km² (hvorav 3 pst. på europeisk side av Bosporos-stredet, resten i Lilleasia – Anatolia)

 

Folketall

Ca. 65 millioner (år 2000): tyrkere, 10 millioner kurdere, 6-7 millioner arabere,100 000 grekere, 25 000 jøder, armenere, georgiere, tsjerkessere, lazere.

 

Største byer

Istanbul (9 198 809), Ankara (3 693 390), Izmir (3 114 859).

 

Språk

Landets offisielle språk er tyrkisk som er morsmålet til omtrent 90 pst. av befolkningen. Kurdisk, som ikke kan brukes i offisielle sammenhenger, snakkes av de mange kurdere. Kaukasiske språk, latinsk, gresk, armensk og arabisk er noen av de totalt 70 språk som snakkes i landet. Offisielt er engelsk første fremmedspråk i tyrkisk skole og obligatorisk for alle elever. Likevel behersker kun en mindre del av den tyrkiske befolkning språket, særlig om man kommer utenfor de største byene og turiststedene (fortsatt er mange analfabeter, særlig i de syd-østlige provinsene). I og med den store gruppen tyrkiske emigranter til Tyskland (3 millioner), kan overraskende mange gjøre seg forstått på tysk. Fransk beherskes av svært få.

 

Nasjonal- produkt i USD

120 000 billion TRL (1987 priser).

 

Valuta

Tyrkiske lira (TRL). TLR 1 mill. = NOK 14 (NB! Inflasjonen er høy) Inflasjonen er et stort problem oh har de siste 5 år variert fra 75 pst. til 100 pst. i året. Veksling av valuta bør skje omtrent hver dag. Dette er på grunn av den variable kursen og at gårdagens kurs ikke er som morgendagens. Reisesjekker kan veksler i banker. Minibanker finnes i de større byene og på ferieanleggene. Pass på alle bankkvitteringen - disse er viktige for å få  vekslet tilbake til US dollar når man reiser ut av landet.

 

Kredittkort

I de største byene er kredittkortbruken omfattende. Man gjør likevel klokt i å spørre på forhånd om man kan betale med kort. Visa, Eurocard, Diners Club, MasterCard og American Express aksepteres de fleste steder med kredittkort-betaling. I mindre byer og på landsbygda kan det være vanskelig å betale med kredittkort. Noen butikker vil det forøvrig fortsatt kreves en kredittkort-avgift fra 3 pst. til 7 pst.

 

Tips

Tyrkerne er et høflig folk, og som i større grad enn nordmenn viser ærbødighet overfor naturlige autoriteter/overordnede som foreldre, eldre mennesker, lærere, sjefen mm. Man tiltaler disse i høflighetsform. Ellers er Tyrkia et samfunn med tydelige skiller mellom de ulike sosiale lag. Folk markerer sin sosiale status tydelig, særlig overfor dem de mener står under seg på rangstigen.

Selv om relativt mange tyrkere er moderne kledd, til tider også vel så utfordrende som i resten av Europa, anbefales en sømmelig påkledning. Ved besøk i moske, tar man alltid av seg skoene. Klærne bør være sømmelige og i god stand. Korte bukser aksepteres ikke, verken på menn eller kvinner. Sistnevnte bør ha skuldre, armer og hode tildekket og f.eks. kjole som går nedenfor knærne. (Unngå å besøke moskeen fredager, da dette er muslimenes helligdag.

Noen enkle ord og uttrykk : Merhaba: Hei, hallo, morn; Iyi sabahlar: god morgen (både som hilsen og farvel); Iyi günler: god dag (både som hilsen og farvel); Iyi aksamlar: god kveld (både som hilsen og farvel); Görüsürüz: vi sees, ha det!; Alo / efendim: hallo, ver så god ( i telefonen); Affedersiniz: unnskyld meg (for å spørre om noe, unnskylde seg for noe); Nasilsiniz: hvordan har De det?; Evet: ja; Hayir: nei.

 

Klima

Tyrkia er oppdelt i sju klimasoner som også utgjør de geografiske regionene landet opererer med.

Marmara: Flate stepper og lave åser med fruktbarjord velegnet for jordbruk. Fruktproduksjon. 668 mm nedbør i snitt per år. 73 pst. fuktighet. Ekstreme temperaturvariasjon: -16,1 C, 40,5 C

Egèr: Fruktbare sletter og elvedaler hvor det dyrkes oliven, frukt, tobakk og solsikker. 647 mm nedbør i året, 69 pst. fuktighet. Temperaturvariasjon: -8,2 C, 42,7 C.

Middelhavskysten: Fjell og kystlandskap inkludert et fruktbart sletteland mellom Antalya og Alanya. 777 mm nedbør i året, 69 pst. luftfuktighet. -4,6 C , 44,6 C.

Sentrale Anatolia: Høyfjellsplatå med flere fjellkjeder. Vulkaner og snødekte topper. Hveteproduksjon og småfehold velegnede driftsformer. Varmeog tørre sommere, kalde vintre. 382 mm nedbør, 62 pst. luftfuktighet. -24,9 C , 40 C

Svartehavskysten: Fjell og åser som stuper rett ned til kysten. Rikt jordbruk, med nøtter, frukt og meieriprodukter. 781 mm nedbør per år, 72 pst. luftfuktighet. -8 C, 40,5 C.

Sør-øst Anatolia: Steinete steppelandskap med elvene Eufrat og Tigris. Varme, tørre somre. 46,4 C, -12 C på vinterstid. 576 mm nedbør i året, 52 pst. luftfuktighet. GAP-prosjektet (vann-kraft) har gitt muligheten for kunstig vanning til jordbruket som har opplevd stor reell produksjonsvekst.

Østlige Anatolia: Vilt fjellandskap, med en gjennomsnittstemeratur på 9,5 C (-43,2, 38 C). 630 mm nedbør i året. Hveteproduksjon, sauehold i fjellområdene.

 

Helseforhold og mathygiene

Ingen spesielle vaksiner er påkrevd i Tyrkia, men man anbefales å vaksineres mot: Difteri og stivkrampe, tyfus, hepatitt A+B, polio, kolera, rabies, tuberkulose. Sørøst-Tyrkia er klassifisert som malaria-område. Ved reiser dit, anbefales å ta malariatabletter.

Standarden på helsetjenestene er varierende. Private og dyre!!! sykehus i de store byene kan tilby helsetjenester av høyeste kvalitet. Offentlig helsestell er av ringere slag og standarden kan variere avhengig av hvor du er og om du kan betale for deg. Tannhelsetjenesten varierer også. Om man er avhengig av spesielle medikamenter, anbefales man å ta med en ekstraforsyning om man skal til uveissomme strøk.

Vann bør kjøpes på flasker. Kjøkkenhygienen kan variere noe, og mange som besøker Tyrkia opplever før eller siden å få mageproblemer. Yoghurt/ayran fåes overalt og kan regulere magen på en effektiv måte. Ellers skal man ta normale forholdsregler særlig. Meieriprodukter er i regelen både pasteurisert og homogenisert og holder god standard.

 

Strøm/telefon

Strømmen kan forsvinne uten forvarsel tom. i byene Istanbul og Ankara. Türktelecom har tilfredstillende leveranser av teletjenester. Kapasiteten kan noen ganger være et problem, spes. vedrørende internet.

 

Transport

Man kan godt komme seg rundt i Tyrkia for en rimelig penge om man vil benytte seg av busstilbudet. Med dolmus'er (minibusser) og ordinære busser kjører man rimelig, om enn til tider trangt. De store reisemålene/byene nås gjennom et godt utbygd nett av rutebusser (natt/dagtid).

Jernbanenettet er mindre utbygd, noe dyrere, men mer komfortabelt enn busstildbudet. Nattoget mellom Ankara og Istanbul er vel verdt prisen!

Flyplass finnes i de fleste, store byene (provinshovedstedene). Beregn god tid på flyplassen, minst 45 minutter. Sikkerhetsrutinene er omfattende. Pakk derfor alt som kan minne om våpen (lommekniv, skrutrekker o.l.) i kufferten. Når du ankommer terminalen kjøres bagasjen gjennom en røngten-maskin, og politiet leter etter mulige våpen oppbevart på kroppen eller i håndbaggasjen. Meld fra om du medbringer f-eks en lommekniv på forhånd. Ikke vent til sikkerhetsinspektøren finner den. Idet du går ombord, må du peke ut håndbaggasjen din. Dette for å hindre at det blir tatt ombord en sprengladning som ingen er ansvarlig for.  Flyplassavgift.

 

Statlig reise byrå

Ministry of Tourism har ansvaret for all statlig turistvirksomhet. Noe arbeid drives gjennom ambassadene i de forskjellige land, mens i store markeder (Tyskland) har de opprettet separate kontorer. Det finnes kontorer på de viktigste innenlandske flyplassene (inkl de for chartertrafikk) og i viktige havner.

 

Ambassade i Norge

Den tyrkiske ambassaden i Oslo, Halvdan Svartes gate 5, 0244 Oslo Tel.: 22 44 99 20.

Se: Republic of Turkey, Ministry of Foreign Affairs

 

Visum

Fom. 1. januar 2002 trenger norske borgere visum for å reise til Tyrkia.

 

Nødtelefoner

Politi: 155; Sykehus/ambulanse:112; Helsespørsmål: 184; Brann: 110; Trafikk:154

 

Norsk ambassade og/eller konsulat

Den norske ambassade, Kelebek Sokak 18/20, G.O.P., 06700 Ankara Tel.: +90-312-447 8690. 

Internett : www.embassies.mfa.no

 

Tidsforskjell til Norge

1 time forut

 

Nasjonale helligdager

30 aug. (offentlig fridag) "Victory-day", 29 okt. Republikkens dag (offentlig fridag), Religiøse dager (som varierer med måneskiftene fra år til år): Kurban Bayrami("Offer"-dager), Ramadan (faste) 16.-18.12.2001 (offentlige fridag).

 

Normale åpningstider bank, off. kontorer og butikk

For de store varemagasinene, som det etterhvert finnes mange av i de større byene, er åpningstiden 1000-2200. Dette er også åpningstiden i mange butikker i mer "internasjonale" handlegater.

Åpningstider for banker er endret nylig og er fra 0830-1230 og 1300-1630.

 

Andre opplysninger

I og med at dette er et muslimsk land så blir turistene oppfordret til å kle seg moderat. Dette gjelder spesielt kvinner som ikke bør vise for mye naken hud. Dette dette har å gjøre med respekt for landets skikk og bruk. Fredag er muslimenes helligdag og bønnetid - unngå derfor moskeer ved bønnetidspunktet. Man bør ikke peke på folk eller kysse- og klemme i offentlighetens øyesyn. Kvinner bør unngå å kle seg for sexy og utfordrende. Ha alltid gifteringen på selv om kanskje denne ikke ikke brukes til vanlig. Gå aldri ut nattetid alene ! Dette er en direkte idiotisk og meget risikabel handling. Bruk sunn fornuft!

 

(Kilde: UD)


 

 

 

Linker

Din ferie Arena

(Her finner du informasjon om det meste - for din ferietur)

 

 

 Diverse

 

Dykking/Snorkling

Ferger

IDO-ferger

Tyrkisk jernbane

Overnatting


 

Ferieguider

 


 

Flyplasser

 

Antalya Havalimani Airport

Istanbul Atatürk Int. Airport

Istanbul Sabiha Int. Airport


 

 Yatchting

 

Apollo Yachting

Marmaris - Charter

Matazz - Yacht Charter

Vira Yachting


 


 

 
 

  HOME