Meny

 

Brasil

 

 

Populære feriemål

 

Amazonas

Brasilia

Natal

Rio de Janeiro

Salvador

São Paulo


 

 

Faktainformasjon

 

Din ferie Arena

Helse

Kart

Klima

Valuta


 

 

Opplev Brasil

 

Brasil er synonymt med Varme, Fotball, Samba, Karneval og Amazonas. Brasil er drømmenes land. Stadig flere reiser på ferie til og virkeliggjør sine drømmer. Brasil er verdens femte største land kjennetegnes av sin vakre - og uutforskede natur, sitt dyreliv- og planteliv og sin kunst, kultur og språk.

 

   

 

 Brasil er ensbetydene med "det eksotiske og mystiske". En ting er sikkert er man i Brasil må man se- og oppleve sambafotballen og det fantastiske karnevallet. Opplever du Brasil har du garantert et minne for livet.


 

 

Amazonas

Amazonas

 

Skal du først oppleve Brasil da er Amazonas den virkelige opplevelse (på godt og vondt). 

Amazonas er elven som har sitt utspring i de peruanske Andesfjellene og renner gjennom de brasilianske regnskoger helt til den munner ut i Atlanterhavet rett sør for ekvator. 

Fra geografitimene vet vi at Amazonas er Jordens største elv relatert til nedbørfelt og vannmengde. Amazonas fører ved utløpet et sted mellom 100.000 og 120.000 kubikkmeter vann i sekundet og renner med en hastighet på 75 centimeter pr. sek. Regnskogen her er som et stor regnskogbasseng og det kommer mellom 2000 og 2500 mm nedbør i året. Gjennomsnittstemperaturen er på hele 26 grader. Heldigvis så fremstår mesteparten av regnskogen som en stor og godt bevart hemmelighet. Her har de fleste og største områdene  fortsatt ikke har hatt besøk av mennesker (som planlegger flathogst og rasering av verdifulle arter innenfor planteriket).

Det blir anslått av ekspertene at regnskogen i Amazonas har 15.000 ulike arter av fugler, fisk pattedyr og innsekter. Det anslås at det finnes ca.  1800 forskjellige sommerfugler og 200 ulike typer mygg. 

Mange starter sin opplevelse av Amazonas ved Manaus ved Rio Negro. I denne sammenheng må du være oppmerksom på at Manaus fremstilles ofte i turistbrosjyrer som et "eventyrland".  Dette er feil. Stedet har få attraksjoner å by på og stedet sliter med mye kriminalitet. Byens største attraksjon er Teatro Amazonas som er et berømt operahus som i sin tid ble tegnet av Domenico de Angelis i italiensk renessansestil i 1896. Fra Manus er det organiserte dagsturer i båt langs Amazonaselven som gjør det mulig for vanlige turister å få sett litt i jungelen og

Amazonas på nært hold. Amazonas er fantastisk og er noe du bør oppleve dersom du er i Brasil


 

 

Brasilia

Brasilia

 

Brasilia er hovedstaden i Brasil. Byen ligger i staten Goiás ca. 1060 meter over havet. Brasilia ligger 920 km nordvest for Rio. Allerede i 1891 ble det skrevet i landets grunnlov at hovedstaden skulle ligge inne i landet. Brasilia ble bygd i 1957 og innviet som Brasils hovedstad den 21. april 1960.

Brasilia er et særegent eksempel på det man kan definere som enmoderne byplanlegging. Selve byen er planlagt som et "fly" hvor regjerings- bygningene danner selve flykroppen med De tre makters plass i neseseksjonen. Bolig- og forretningsområdene danner vingene. De offentlige bygninger ligger langs øst/vestaksen med utsikt mot en kunstig innsjø.


 

 

Natal

Natal

 

Natal er en byen som er nå oppdaget av skandinaviske turister. Den ligger på nordøstkysten av Brasil og kjent for sine idylliske sandstrender langs kysten av Rio Grande do Norte. Her er fortsatt muligheten til å føle det ekte Brasil på pulsen . Byen Natal er hovedstad i regionen Rio Grande do Norte og ble grunnlagt i 1599. Her finner du mange bygninger fra kolonitiden, og flere av dem er inntakt. På grunn av sin strategiske beliggenhet langs Rio Potengi (Rio betyr elv) og Atlanterhavet, har området opp igjennom historien vært besøkt både av franskmenn, portugisere og nederlendere. I dag er det bare minnene tilbake. I Natal finnes attraksjoner som: det nederlandske fortet fra 1598, St. Antonio-kirken fra 1799, eller du kan shoppe suvenirer og få god valuta for pengene.

Noen av strendene i Natal er mer populære enn andre og særlig gjelder dette blant surferne. De beste strendene er Forte, Meio, Artistas og Areia Preta. I den sørlige enden av Via Costeira, som er bygget for å fremme turisme i regionen, finner du Ponta Negra. Norske og svenske turleverandører har reiser til dett området. Noen av det mest karateristiske med Ponta Negra i tillegg til de suverene sandstrender og det krystallklare  vannet er den 120 meter høyesanddynen du finner her. Vanligvis er stranda helt flat, men på et område av Ponta Negra går stranda rett til værs og danner en mindre topp som har fått navnet Careca. Å klatre og leke seg i den myke, varme sanden er meget populært.


 

 

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

 

Hvem har ikke hørt om Rio - den fargerike og kontrastfylte metropolen - på den andre siden av kloden (for oss nordboere). Rio er en fantastisk by som ligger vakkert til med havet og kritthvie strender på den ene siden, og frodige grønne åser på den andre. Byen ligger på vestsiden av innløpet til Baia de Guanabara, og er hovedstad i staten Rio de Janeiro.

Fra Sukkertoppen og Corcovadofjellet hvor den enorme Kristus-figuren er plassert har man en storslagen utsikt over byen og alle de kjente badestrendene, Leme, Copacabana, Ipanema og Leblon.

 

   

 

Rio er av mange beskrevet som en av verdens vakreste byer, og mange tar det for gitt, bl.a. på grunn av omtalen og ikke minst det årlige karnevallet, at dette er landets hovedstad.

(Rio de janeiro omtales på grunn av sin økonomiske- og politiske betydning som Brasils "uoffisielle hovedstad".

Navnet Rio de Janeiro betyr Januar-elven hvor Rio er elv og Janeiro er januar (Januar-elven).


 

 

Salvador

Salvador

 

Salvador blir omtalt som den gylne by. Geografisk ligger den ved innløpet til Baia de Todos os Santos ca. 130 mil nord for Rio de Janeiro. Salvador ble grunnlagt i 1549 og var hovedstad for de portugisiske besittelser i Amerika frem til 1763. I dag er byen et populært turistmål.

Salvador har en rekke vakre kirkebygg og flere av disse er rene arkitektoniske mesterverk. Gatene i Salvador oppleves med lokale kunstnere som selger selvlaget keramikk, lærprodukter, ringer, halsbånd og smykker og byen har i sin helhet en pulserende sjarm og atmosfære. 

Salvador er byen for moderne cruiseskip som ankrer ved landets største havneanlegg og bringer mengder av turister til stedet. Badelivet må ikke glemmes når det skrives om Salvador fo strendene her strekker seg kilometervis i nord/sørlige retning, de har ren flott sand, et krystallklart vann og du kan drømme deg bort i ly av den evigvarende palmesus.


 

 

São Paulo

São Paulo

 

São Paulo er hovedstad i staten São Paulo og ble grunnlagt av jesuitten  i 1554. Byen har fra den tiden (som en liten småby) utviklet seg til å bli Brasils største by. I São Paulo finner man immigranter fra omtrent alle deler av verden. Det skrives at São Paulo er den tredje største italienske byen i verden og den største japanske byen utenfor Japan. I São Paulo finner man bl.a. guvernørpalasset, Teatro Municipal og Butantã-instituttet som er verdenskjent for sin forskning og fremstilling av serum mot slangebitt.

São Paulo er en fin  men til tider en meget stressende opplevelse. Som i andre storbyer er det her mye trafikk og plagsom forurensning.


 

 

 

Kart

Kart

 


 

 

Klima

Klima

 

Hovedsaklig tilhører Brasil den tropiske klimasone. Det er bare den sørligste del av landet går inn i subtropene. De fleste steder i Brasil har en årsnedbør på mellom 1000 og 2000 mm. Amazonas har et varmt og fuktig klima og gjennomsnitts temperaturen ligger på omtrent 26 - 28 grader og har små årstidsvariasjoner. Langs kysten fra munningen av Amazonas avtar nedbøren og dette medfører en lengre tørketid. I Nordøst-Brasil har innlandet et ganske tørt klima spesielt rundt São Franciscos mellomste løp og de tilgrensende deler av Pernabuco, Paraiba og Ceará. I det brasilianske høylandet er temperaturene lavere enn ved kysten og da spesielt i sør. Curitaba har ca. 12 grader i juni og ca. 21 grader i februar.

Varierer sterkt gitt landets størrelse: Det er svært varmt og fuktig i Amazonasområdet. De nordøstlige delene av landet har et varmt, og i det indre også tørt, klima. Kyststripen fra Bahia til Rio de Janeiro har et varmt og fuktig klima. Temperert (middelhavsklima) i de sydligste deler av landet med frostnetter i vintermånedene.

 

Se været i Brasil - I dag !

 

Weather Chanel   *   Wunderground


 

 

Valuta

Generell informasjon * Helse * Valuta

 

Offisielt navn

Forbundsrepublikken Brasil - República Federativa do Brasil

 

Areal

8.514.215,3  kv.km.

 

Folketall

Ca. 177 millioner som består av 55% europeiske utvandrere, 38% mulatter, 6% afrikanske utvandrere. Religion: 90% av folket er tilknyttet den romersk katolske kirke.

 

Største byer

Sao Paulo (10.434.252), Rio de Janeiro (5.857.904),Salvador (2.443.107), Belo Horizonte (2.238.526), Brasilia (2.051.146), Fortaleza (2.141.402), Puerto Alegre (1.360.590), Manaus (1.405.835). Antall innbyggere i metropolene: São Paulo 24 mill., Rio de Janeiro 13 mill.

 

Språk

Portugisk er off.. Enkelte minoriteter benytter fortsatt egne språk. Det er omlag 340 000 urinnvånere, og de har totalt 214 lokale språk. Mange forstår spansk. Engelskunnskaper er forholdvis lite utbredt, selv blant middelklassen. 

 

Nasjonal- produkt i USD

557 mrd.

 

Valuta

Cruzeiro = á 100 centavos  1 Real (R$) = 100 centavos; 1 R$ = ca. NOK 3

 

Kredittkort

Reisesjekker/kredittkort: Visa, Am. Express, Diners, MasterCard.

 

Tips

Måltid på restaurant ca. 10-20$ Hotell god standard ca. 20-70$

Når du handler er det lurt å få vekslet til seg masse småpenger som du skal bruke når du handler på mindre steder. De mindre forretningene har ikke alltid mulighetene for å veksle større sedler

 

Klima

Varierer sterkt gitt landets størrelse: Det er svært varmt og fuktig i Amazonasområdet. De nordøstlige delene av landet har et varmt, og i det indre også tørt, klima. Kyststripen fra Bahia til Rio de Janeiro har et varmt og fuktig klima. Temperert (middelhavsklima) i de sydligste deler av landet med frostnetter i vintermånedene.

 

Helseforhold og mathygiene

For kortere opphold på de bra hotellene i byer som Rio og São Paulo er det liten helserisiko. Vaksine mot gulfeber kreves ved innreise fra mange afrikanske land og fra enkelte andre land i Latin-Amerika. Malaria er utbredt i Amazonasregionen. Det er risiko for å få amøber og dysentri. Det kan også være aktuelt med vaksiner mot tyfoid, tetanus, polio samt hepatitt A/B. Mathygiene er generelt på et akseptabelt nivå men bakteriefloraen er preget av klimaet og det må utvises stor forsiktighet på serveringsteder. Vann bør kjøpes på flaske, og en bør unngå isbiter. Det er omlag 500 000 Hiv-smittede i Brasil. De offentlige sykehusene har til dels meget lav standard.

 

Drikk vann på flaske. Husk: Ikke drikk direkte av mineralvannbokser/flasker, bruk sugerør. Bruk bare is-biter av flaskevann.

 

Undersøk med din lege eller helsekontor

Husholdninger tilknyttet offentlig vannforsyning: 70 pst.

Husholdninger tilknyttet offentlig kloakksystem: 44 pst.

Barnedødlighet (per 1000 levendefødte) : 36 (i 1998)

Analfabetisme: 12 pst. (i 1999)

 

Strøm/telefon

Både 110 volt (Rio og São Paulo) og 220 volt med 60 perioder (Brasilia) benyttes avhengig av region. Nettet mellom byene er relativt godt utbygget. Europeiske mobiltelfoner kan ikke benyttes.

 

Transport

Jerbanenettet er meget dårlig utbygd. Busstransport er hovedtransportmiddel både i byene og mellom byene. Veinettet er under stadig forbedring, men veistandarden er ofte preget av dårlig vedlikehold. Det er et godt utbygd innenlandsk flynett. Det eksisterer en egen avgift på innenlandsflyvninger fra São Paulo, Rio de Janeiro, Curitiba, Belém og Manaus på R$ 9,15. Fra andre flyplasser er avgiften R$ 7,20. På internasjonale flyvninger er avgiften på USD 36. Bilutleie er tilgjengelig på alle større flyplasser.

 

Statlig reise byrå

EMBRATUR Instituto Brasileiro de Turismo - Embaixada do Brasil em Londres, 32 Green Street, London WL1 Y4AT, England - Tel: 44 171 4990877

 

Ambassade i Norge

Brasils ambassade i Norge - Sigurd Syrsgate 4, 0244 Oslo. Telefon: 22 54 07 41

Se: Ambassade i Norge

 

Visum

Nordmenn som skal reise til Brasil, trenger ikke visum for opphold i landet i inntil 90 dager

 

Nødtelefoner

Politi 190, Brannvesen 193, Ambulanse 192

I nødstilfeller kan ambassadens personale ringes privat: Kansellist: 61-443 7587

Ambassadesekretær: 61-443 7426, Ambassadør: 61-443 8856

 

Norsk ambassade og/eller konsulat

Embaixada de Noruega, SES- Av. Das Nacoes, Quadra 807, lote 28, CEP 70418-900, Brasilia D.F., Brasil - Tel. : +55-61-443 8722

 

Tidsforskjell til Norge

Brasil deler landet sitt inn i 3 tidssoner. De østlige, nordøstlige, sør og sørøstlige områdene ligger 4t bak Norge. De vestlige områdene ligger 5t bak Norge, mens områdene lengst mot vest ligger 6t bak Norge ved normaltid.

 

Nasjonale helligdager

Nyttårsdag, skjæronsdag, langfredag, 2 1/2 dag i forbindelse med karnevalet 40 dager før påske dvs. i februar/mars, frihetsheltenes dag 21 april, langfredag,1.mai, Corpus Christi, 7.9 (nasjonaldag), Nossa Senhora Aparecida 12.10, Finados (2. november), 15.11 (republikkens dag) og 1. juledag.

 

Normale åpningstider bank, off. kontorer og butikk

Offentlige kontorer er generelt åpne fra 0900 til 1800.

Noen supermarkeder er åpne hele døgnet. Vanlige butikker i kjøpesentre fra 10:00 til 22:00. Bankene fra 11:00 til 16:00.

 

Andre opplysninger

Kriminaliteten er gjennomgående høy, og særlig høy under karneval. São Paulo har en av de høyeste mordrater i verden. Toppløs bading/soling aksepteres vanligvis ikke. Bruk av fornavn er meget utbredt.

 

(Kilde: UD)


 

 

Linker

 

 

Din ferie Arena

(Her finner du informasjon om det meste - for din ferietur)

 

 

Diverse

 

Aviser i Brasil

Brazili Biz

Brasil Gov.

Brazil Imperial

Brazil Time


 

 

Kultur

 

Brasil - Karneval


 

 

Ferieguider

 


 

 

Flyplasser

 

Brasilia Intl. Airport

São Paulo-Guarulhos Intl. Airport


 

 

Hotel

 

Brasil Hotel (søk)


 


 

 
 

  HOME